Öka ditt bolån

För den som behöver pengar för en renovering så är det absolut enklaste sättet att låna på sin bostad och på så sätt öka sitt bolån. Det är någonting som är enkelt att göra och oftast beviljas utan några större problem; det förutsätter dock normalt att man söker lånet i samma bank som man har sitt bolån. Annars kan man behöva flytta över hela sitt bolån till den bank man vill låna från. Det behöver inte bli en överdrivet komplicerad process, och den nya bank du vill låna i kommer att hjälpa dig med den saken. De allra flesta kommer dock med stor säkerhet inte att vilja eller behöva byta bank och slipper således detta inte särdeles stora problem.

Krav för att öka bolånet

Det finns några krav behäftade med att låna på sin bostad och därmed öka sitt bolån. Det viktigaste av dessa är att den maximala nivå som man kan belåna sin bostad på är 85 % av dess värde – ligger man redan på den nivån så får man se sig om efter andra finansieringsmöjligheter. Men det finns sätt att komma undan detta på. För det är viktigt att komma ihåg att en renovering kommer att öka en fastighets värde – ibland med större summa än själva renoveringskostnaden. Den kloke ser här nu genast vilka möjligheter detta innebär.

Öka bostadens värde

öka-bolånetOm ens bolån redan ligger på 85 % så kan man på olika sätt öka dess värde, och på så vis få ytterligare marginal. Detta kan man göra genom att helt enkelt renovera, bygga ut och fixa sådana saker som man kan göra själv på egen hand, eller genom att ta ett privat- eller renoveringslån för att göra någon form av renovering som kan öka bostadens värde mycket. Sedan begär man en ny värdering, som om man har lite tur ligger en bra bit över den gamla. På så sätt är bostaden inte längre värderad till 85% av sitt värde, utan mindre än så.

Detta kan bli lite av en självgående maskin, genom att renoveringar gör att man kan öka sitt bolån ännu mer och få den att öka sitt värde. Men man ska givetvis inte gå till överdrift – lånen ska ju betalas tillbaka, och det gäller att se till att de månatliga kostnaderna inte rusar iväg. Räntan kan ju också ändras, och den vise kalkylerar på vad kostnaderna kommer att bli under ett försämrat ränteläge och lånar inte mer än att man kan klara av även de dåliga tiderna.

Sending
Omdömen från användare
4.4 (5 omdömen)