Medlemslån

För den som behöver renovera sin bostad så kan det innebära en riktig fördel att vara medlem i en fackförening. Många banker erbjuder så kallade medlemslån till medlemmar i olika fackföreningar. Dessa lån har mycket förmånliga villkor vilket gör att den som är fackansluten bör överväga medlemslån vid en husrenovering. Speciellt är riskerna för låntagaren mycket låga, då de ofta automatiskt är försedda med låneförsäkringar. Skulle du bli sjuk eller arbetslös så kommer försäkringen att täcka en del av kostnaden; de exakta villkoren varierar från bank till bank, men de är i princip alltid bättre än privatlån både vad gäller säkerhet och ränta.

Dock, det är oftast bättre att öka sitt bolån för att täcka renoveringskostnader om detta är möjligt. Bolånet får maximalt uppgå till 85% av bostadens värde; något som är vanligt och därför gör att renoveringar kräver alternativa betalningsmetoder.

Har ditt fackförbund avtal om medlemslån?

Många, men inte alla fackförbund har avtal om medlemslån, och det skiljer sig också en del vilka banker de har sina avtal med. Om det fackförbund du är medlem i har avtal med annan bank/andra banker än den du har ditt konto i så kan det vara värt att byta. Villkoren för att kunna få ett medlemslån inbegriper nämligen vanligtvis att du har ditt lönekonto i banken i fråga. Den summa som man sedan kan låna varierar beroende på avtal, men maxbeloppet brukar ligga någon stans mellan 300 000 och 400 000 kronor. Ofta finns också ett minimibelopp för lånen på 20 000 till 30 000 kronor.

Villkor för att få ett medlemslån

Förutom kraven på att ha varit medlem i ett fackförbund en viss tid, exempelvis sex månader och konto i banken förekommer också mer allmänna villkor. Dessa varierar beroende på vilket avtal fackförbundet har med banken men ser vanligtvis ut ungefär så här: du måste vara 18 år, ha en fast inkomst, inga betalningsanmärkningar och utrymme i din ekonomi att kunna betala tillbaka lånet.

Det sistnämnda är då det som i första hand avgör hur pass stort lånet kan bli, och är i mångt och mycket en bedömningsfråga. Då ett medlemslån vanligen inte har någon uppläggningsavgift så skadar det inte att höra av sig till sin bank för att ta reda på hur pass mycket som man kan få låna.

 

Sending
Omdömen från användare
4.75 (8 omdömen)