Bolån

Att skaffa sig en bostadsrätt eller ett hus är en dyr affär och det är få som kan betala för den kontant. Alltså måste man låna pengar för att kunna få sin drömbostad. Det är någonting som de flesta är medvetna om, men det finns ändå en hel del att reda ut vad gäller bostadslån. Till exempel amorteringskrav. Dessa krav varierar från bank till bank och avtal. Andra saker som kan vara bra att känna till är lånelöfte, som är extremt viktigt för den som letar efter en ny bostad, då det avgör hur pass långt man kan hänga med i budgivningen.

Amorteringskrav

När man köper en bostad så får man låna upp till 85 % av dess värde som bolån (resterande kan man låna som topplån och handpenningslån, om så behövs). Detta lån ska sedan betalas tillbaka, och det finns vissa regler gällande detta, först och främst amorteringskrav. Dessa regler skiljer sig dock mellan olika banker, och mellan olika låneavtal. Förslag om krav på amortering ner till en viss nivå har varit på tal, men kommer sannolikt inte att införas, utan lämnas upp till bankerna att bestämma. Amortering innebär att man betalar så pass mycket att lånets storlek som en del av husets värde minskar. Målet är givetvis att lånet helt ska försvinna, men det kan ta lång tid att uppnå.

Lånelöfte

Ett lånelöfte är helt enkelt ett löfte från banken om hur mycket du kommer att få låna när du ska köpa din nya bostad. Ett sådant är normalt ett krav för att få delta i budgivningar på hus, så att mäklaren verkligen vet att den vinande budgivaren kan betala. Storleken på lånelöftet baseras på familjens ekonomiska situation och betalningsförmåga, och det krävs att man inte har någon betalningsanmärkning.

Lånelöften gäller sex månader innan de återigen måste förnyas.

Sending
Omdömen från användare
5 (5 omdömen)